Zanimivosti

NEVERJETNO: Kaj se zgodi v telesu potem, ko spijemo kozarec Coca Cole?

Neverjetno: Poglejte kakšno reakcijo v našem telesu sproži en sam kozarec Coca-Cole!

Zloglasna Coca-Cola, skupaj z ostalimi kola pijačami, po svoji sestavi bolj kot na pijačo, spominja na neko kemisjko sredstvo. Spletna stran Real News opisuje, kakšne procese v našem telesu sproži pitje teh pijač.

 

Takoj po zaužitju: Velika količina sladkorja – kozarec Coca-Cole ga vsebuje 10 čajnih žličk – za naše telo pomeni pravi šok. Razlog, zakaj nam ne postane slabo od sladkosti, je predvsem fosforna kislina, ki jo pijača vsebuje. Skupaj z ogljikovim dioksidom ji da bolj oster, osvežilen okus.

Po 20-ih minutah: Raven inzulina v krvi se močno poveča in jetra začnejo ves ta odvečni sladkor pretvarjati v telesno maščobo.

Po 40-ih minutah: Absorbiral se je ves kofein, zato se naše zenice razširijo in počutimo se bolj budni. Krvni tlak je povišan in jetra so v kri spustila prekomerno količino sladkorja.

Po 45-ih minutah: V telesu je povečana raven dopamina, ki na možgane deluje tako, da sproži občutek ugodja. To nas ‘nagradi’ za zaužitje velike energijske vrednosti. Tudi heroin, med drugim, poveča raven dopamina in ker želimo ta občutek ugodja podoživeti, nas zasvoji.

 

Po 1 uri: Fosforna kislina nase veže kalcij, magnezij in cink v našem prebavnem traktu in pospeši metabolizem. Iz telesa zato izločimo veliko teh pomembnih mineralnih snovi.

Po več kot 1 uri: Nastopi odvajalni učinek pijače. Izgubili smo obilo kalcija, magnezija in cinka. Vsa voda, ki smo jo zaužili s kokakolo, se izloči iz telesa. Zopet smo žejni in biološki spomin na ugodje, ki ga je sprožila povišana raven dopamina v možganih, nas spodbuja k ponovnem pitju iste pijače.

Loading...