Zanimivosti

STE VEDELI? Leta 2018 nas je doletela občutna PODRAŽITEV VOZNIŠKEGA IZPITA!

Z novim letom je začela veljati tarifa o določitvi cen vozniškega izpita javne agencije za varnost prometa, ki zvišuje cene izpita. Cena teoretičnega dela, ki je enotna za vse kategorije, se je zvišala za dobrih deset evrov in je sedaj 24 evrov. Cene za praktični del za posamezne kategorije pa so višje tudi za več kot polovico.

Vlada je tik pred koncem leta prikimala višjim cenam vozniških izpitov, ki jih določa Agencija za varnost v prometu (AVP). Teoretični del vozniškega izpita (poenoteno ne glede na kategorijo), ki doslej stal 13,60 evra, bo po 1. januarju torej stal 24 evrov. Poleg je treba tako kot doslej prišteti stroške dveh upravnih taks, ki ostajata nespremenjeni (18,10 evra), kar bo skupaj naneslo 42,10 evra (doslej skupaj 31,7 evra). Seveda ta znesek velja tudi za vsak morebiten vnovičen poskus.

Podražitev tudi pri praktičnem delu izpita, ki se cenovno razlikuje glede na kategorije, ni pa zanj potrebno plačati nobene dodatne takse. Med bistvenimi novostmi je, da bo izpit za kategorijo A (tudi A2) precej dražji od tistega za avto, in sicer bo stal 42 evrov (doslej 15,44 evra). Medtem ko bo za kategorije AM (moped), A1 (do 125 ccm), B (avto) in F (traktor) cena po novem 33 evrov (za avto doslej 15,44 evra, za moped in traktor 10 evrov). Za tovornjak (C) je nova predvidena cena 42 evrov, najdražji pa je praktični del za kategorijo in podkategorije D, ki naj bi stal 85 evrov (doslej 50 evrov).

Na Agenciji za varstvo v prometu, ki jo vodi Igor Velov , izpostavljajo, da nove tarife temeljijo na povprečnih odhodkih, ki nastajajo z zagotavljanjem opravljanja vozniških izpitov glede na število izpitov v letu 2016 (skupaj za teoretični in praktični del okoli 62 tisoč ocenjevalnih ur). Doslej pa naj bi bile cene postavljene po občutku: “Drugače povedano, državni proračun je približno 50-odstotno subvencioniral opravljanje vozniškega izpita oziroma je morala agencija na račun drugih svojih dejavnosti, predvsem preventivne dejavnosti, te stroške kriti iz svojega proračuna.”

Priporočamo da naj nam država še bolj zniža plače in poviša še bencin na 2 eura za liter, da lahko vsi začnemo hoditi peš..

Žalostno..

Vir: svet24.si, zurnal24.si

Loading...