Avto moto

AVTOMOBILIZEM: Če voziš avto z dizelskim motorjem, si to moraš prebrati!

Nemci bodo na nekaterih območjih večjih mest zaprli dostop dizelskim avtomobilom, zato mnogi pričakujejo velik upad cen na omenjeni pogon. Njihova preprodaja se bo razširila v vzhodne države, kjer nimajo tako strogih pravil. Več dizelskih jeklenih konjičkov bo verjetno pristalo tudi v Sloveniji.

 

”Kar je dovolj, je dovolj. Na razpolago imamo vse argumente za podobne ukrepe kot v Nemčiji. Tožbe so v pripravi, saj je tudi Slovenija dolžna spoštovati zakone EU,« je za Slovenske Novice povedal Vojko Bernard iz Alpe Adria Green. Dodaja, da se večina slovenski imetnikov dizelskih vozil ne zaveda resnosti posledic ukrepov, ki stopajo v veljavo v Nemčiji.

 

”Identične tožbe kot v Nemčiji so pripravljene za Češko, Avstrijo, Švico. Masa vsaj šest milijonov avtomobilov Euro 3, 4 in 5 je samo v Nemčiji neprodajna. To avtomatsko pomeni, da bodo dizelski avtomobili tudi v Sloveniji kmalu brez vrednosti, ne glede na to, za kateri dizel gre,« je jasen Bernard.

Proizvajalci bodo po novem morali dizelskim in bencinskim avtomobilom dodajati vedno nove tehnologije, da bodo zadostili omejitvam, kar bo prav tako podražilo te avtomobile. Ob tem pa izpostavljajo, da se do leta 2030 pričakuje izenačenje cen električnih vozil s konvencionalnimi vozili, ki bodo ob upoštevanju nizkih stroškov za gorivo in subvencij za nakup električnih vozil postala zanimiva tudi za slovenskega potrošnika.

Sprašujejo se, ali bo ta v novih okoliščinah še vedno razmišljal o nakupu dizelskega avtomobila.

”Seveda slovenski trgovci pridno vabijo z akcijami, s popusti, staro za novo in ne vem, s čim še, a vsem svetujemo globok premislek, naj se pametno odločijo, kaj bodo vozili v prihodnje oziroma ali se jim splača danes kupovati avtomobil, ko je težko najti cenovno uporabno električno alternativo” dodaja Bernard. Očitno bo dizelskim avtomobilom tudi pri nas odklenkalo. Delimo naprej, opozorimo prijatelje, ne kupujmo novih dizlov.

Loading...

Mogoče ti je všeč tudi: