in

AKTUALNO: Jelko Kacin razkril, kaj se bo zgodilo s tistimi, ki bodo zavrnili cepljenje z AstraZeneco..

Koordinator za cepljenje Jelko Kacin je za TV Slovenija povedal, da Slovenija čaka, da AstraZeneca dobavi vsa cepiva, ki so bila naročena za letošnje leto.

V juniju pa Evropska komisija naj ne bi izkoristila možnosti dobave novih doz cepiva.

Glede cepiva so se pojavili številni dvomi. Glede tega je Kacin povedal, da so v Nemčije zdravnike in zdravstveno osebje cepili prav z AstraZeneco. To naj bi spodbudilo tudi druge ljudi, da zaupajo temu cepivu.

”Če bi bilo tako pri nas, bi bilo verjetno tudi teh dvomov bistveno manj. Zadnji, ki se je odmevno cepil, je bil v petek minister za zdravje, ki se je cepil z AstraZeneco. Veste, da je vlada pocepljena z AstraZeneco, državni zbor, državni svet, predsednik republike in njegov urad. AstraZenece je pri nas veliko in nimamo incidentov, ki bi resno ogrožali njeno nadaljnjo uporabo.”

Zdi pa se mu smiselno, da bi nekdo, ki se AstraZeneci odreče, dobil pač drugo cepivo. Moral pa bo počakati toliko časa, da bodo imeli dovolj cepiv, da se ga bo dalo izbirati.

”V tem trenutku je pomembno, da se cepimo čim prej, da smo zaščiteni. AstraZeneca daje zelo zadovoljivo zaščito po treh tednih in lahko čakamo, če je problem, tudi tri mesece do naslednjega odmerka. Pri AstriZeneci teh težav v prihodnje ne pričakujem, tako da bi se dalo cepiti tudi prej.”

Kacin je poudaril, da je cepiva dovolj, a nekateri centri AstraZenece ne naročajo.

”Če bi jo naročili, bi jo dobili, in bi imeli dovolj cepiva. Močno bomo povečali dostavo, ko bo število cepiv zadostno. V mesecu juniju se bo močno povečalo število odmerkov tako Pfizerja na eni strani kot tudi Moderne in ko bo teh cepiv bistveno več, in ko se bo pridružil še Janssen, bomo v položaju, da bodo vedno dobili toliko cepiva, kot ga bodo potrebovali. Če bodo zadovoljni z izborom cepiva, to je pa druga zgodba. Dobimo vse kar je dogovorjeno, zaenkrat imamo podpisanega za 2,3 milijona odmerkov Pfizerja, to so velike številke, in tudi Moderna je začela povečevati proizvodnjo in dostavo v Evropo. To nas opogumlja. Velik dodatek pa je potem to, da pri zadnjem cepivu, ki je prišlo Janssenu, z enim odmerkom odmerkom opravimo celotno cepljenje.”

Dodal je še, da moramo pri precepljenosti starejše populacije priti vsaj na osemdeset odstotkov:

”NIJZ je pripravil kampanjo, ki jo bo lansiral te dni. Želeli smo, da se centri prilagodijo povečanemu številu ljudi, ki prihajajo na cepljenje. V Celju jutri gredo v novo dvorano, imeli bodo osem cepilnih linij, do zdaj so jih imeli pet, skratka pripravljajo se na večje število ljudi, ki si želijo cepljenja. Cepiva bo dovolj in mislim, da je to pravi trenutek, da se zažene kampanjo. Pred tem je bilo to na nek način nezaželeno, kajti dokler nismo imeli dovolj cepiva, je bilo nesmotrno ljudi pozivati, naj pridejo na cepilna mesta.”

ZANIMIVOSTI: RC model bojnega letala, prava igračka za odrasle – POGLEJTE SI TA VZLET!

SMEH: Tilen Artač imitiral predsednika Pahorja, poglejte, kaj nam sporoča!