in

AKTUALNO: Koliko cepljenih Slovencev je na intenzivni negi in s katerim cepivom so bili cepljeni?

V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 364 oseb.

NIJZ poroča, da se je v zadnjih dveh tednih število bolnikov na intenzivni terapiji podvojilo.

Zasedenih je 98 postelj, na akutnem oddelku pa je skupaj 266 oseb.

Luka Renko s sledilnika je na socialnih omrežjih razkril, koliko od trenutno hospitaliziranih je bilo cepljenih in katero cepivo so prejeli.

To je zanimalo mnoge Slovence, a sam podatek kot tak naj ne bi povedal prav dosti.

Na covidnem oddelku je 84 oseb polno cepljenih, kar znaša 34,4 odstotka od vseh (266 oseb).

S cepivom Pfizerja je hospitaliziranih 61 oseb, z AstraZeneco 10 oseb, z Moderno 7 oseb, z Janssnom pa 6 oseb.

Od 98 oseb na intenzivni negi jih je polno cepljenih 16, s cepivom Pfizerja 11 oseb, s cepivom AstraZenece 3 osebe, z pa Moderno 2 osebi.

Renko je dejal, da bi potrebovali še delež polno cepljenih po cepivu, da bi bili rezultati relevantni oziroma uravnoteženi.

Sam meni, da podatek o deležu cepljenih med hospitaliziranimi ne nosi pomembnega sporočila, saj bi se moral upoštevati tudi starost cepljenih in čas cepljenja z zadnjim odmerkom ter nenazadnje zdravstveni stanje hospitaliziranih cepljenih, številne pomisleke deli Renko.

Nekateri so izračunali, kakšen odstotek predstavljajo hospitaliziranih s posameznim cepivom glede na cepljene s tem cepivom. Če jih v bolnišnici leži trenutno 61, ki so se cepili s Pfizerjevim cepivom, je ta številka 0,0046 % vseh cepljenih s tem cepivom, za 10 hospitaliziranih, cepljenih z AstraZenecinim 0,0031 %, za sedem z Moderninim 0.0038 % in z janssnom 0.0054 %.

Ob večji precepljenosti bo tudi več potrjenih okužb med cepljenimi kot med necepljenimi. Groba ocena pa kaže, da cepivo prepreči dve tretjini hospitalizacij.

Renko je še dejal:

”V enem tednu se je precepljenost s prvim odmerkom dvignila z 48,9 na 51,8 odstotka. V zadnjem tednu je prvi. odmerek prejelo skoraj tri odstotke populacije. Malce pozno in verjetno iz napačnih razlogov, ampak vsaj je premik v pravo smer in upam, da ga vsaj nekaj tednov uspemo obdržati.”

VIDEO: Ko se živali odločijo, da stopijo v bran svojim lastnikom – Poglejte kompilacijo!

KMETIJA: Jezni Jan iz showa se ni pomiril niti pred voditeljico Natalijo, poglejte dogajanje!