Zanimivosti

ALARM: Če ob pitju postane vaš obraz rdeč, je to mogoče pokazatelj bolezni!

Poznate koga, ki postane rdeč, ko si kaj popije??

Če ima vaša polt neprijetno nagnjenost k rdečici, ko uživate alkohol, bodite pozorni.

Morda imate hipertenzijo, bolezen, ki se v resnici ne zmeša z alkoholnimi pijačami. V južnokorejski študiji moških iz leta 1763 so raziskovalci našli precej motečo povezavo med alkoholom in hipertenzijo.

Slednji so opozorili na to, da so ljudje, ki so ob uživanju alkohola postali rdečkasti, bolj nagnjeni k razvoju hipertenzije.

Kronična bolezen, ki bi lahko bila, če ne bi bila pravilno zdravljena, lahko odgovorna za srčne napade ali kapi. Razlog, zakaj imajo ljudje z visokim krvnim tlakom ob uživanju alkohola rdečkast obraz je, da se v alkoholu nahaja toksin, imenovan acetaldehid.

 

Po podatkih znanstvenikov so odkrili osebe s hipertenzijo, katerim bi se verjetneje pojavile težave po štirih uživanih alkoholnih pijač na teden. V mislih bi morali imeti, da je zloraba alkohola nevarna za vaše zdravje.

Označi prijatelja, ki rad popije in mu reši življenje!

Kaj pa sploh je omenjena hipertenzija?

Visok krvni tlak ali hipertenzija (HTN), včasih imenovan arterijska hipertenzija, je kronično zdravstveno stanje, pri katerem gre za zvišan krvni tlak v arterijah. Zaradi tega predstavlja kroženje krvi po žilah za srce večji napor, kot je to običajno.

Visok krvni tlak ali hipertenzija (HTN), včasih imenovan arterijska hipertenzija, je kronično zdravstveno stanje, pri katerem gre za zvišan krvni tlak v arterijah. Zaradi tega predstavlja kroženje krvi po žilah za srce večji napor, kot je to običajno.

Za krvni tlak sta značilni dve meritvi, sistolični in diastolični tlak, odvisno od tega, ali se med dvema utripoma srca srčna mišica krči (sistola) ali sprošča (diastola), predstavljata pa najvišji in najnižji tlak. Normalni krvni tlak v mirovanju je med 100 in 140 mmHg sistolično (zgornja vrednost) ter med 60 in 90 mmHg diastolično (spodnja vrednost). Kot visok krvni tlak so opredeljene vrednosti, ki so stalno pri nad mejo 140/90 mmHg.

Visok krvni tlak je glavni dejavnik tveganja za možgansko kap, srčno kap (miokardni infarkt), odpoved srca, anevrizme arterij (npr. anevrizmo aorte), obolenja perifernih arterij in je vzrok za kronična obolenja ledvic. Tudi samo zmerno zvišanje krvnega tlaka v arterijah je povezano s krajšim pričakovanim trajanjem življenja.

Spremembe v prehrani in načinu življenja lahko izboljšajo nadzor krvnega tlaka in zmanjšajo z zdravstvenimi zapleti povezana tveganje, vendar morajo osebe, za katere se izkaže, da so spremembe življenjskega sloga neučinkovite ali nezadostne, pogosto poseči po zdravilih.

Loading...