Zanimivosti

ODMEVNO: Nove podražitve! Koliko bo po novem stala škatlica cigaret?

Tudi v Sloveniji se spogledujemo s podobnimi ukrepi.

Hrvaško ministrstvo za finance pa je že pristalo na predlog ministrstva za zdravje v novem zakonu o zdravstvenem zavarovanju.

Zakon predvideva bistveno, kar 50 odstotno podražitev cigaret in alkohola.

Škatlica cigaret bi tako po novem na Hrvaškem stala vsaj 5,40 evrov, liter Pelinkovca pa vsaj 16 evrov. Cene cigaret na Hrvaškem so trenutno sicer med najnižjimi v Evropski uniji, cenejše so le v Bolgariji. Alkohol pa je na drugi strani po podatkih Eurostata dražji celo kot v Nemčiji in Franciji.

 

Poraba tobaka in alkohola sta na Hrvaškem višja od evropskega povprečja, življenjska doba pa je posledično krajša. Ta trend želijo ustaviti, zato je minister za zdravstvo Milan Kujundžić predlagal kar stoodstotno zvišanje alkohola in cigaret.
Finančni minister Zdravko Marić je pristal ”le” na 50 odstotno podražitev. Zaradi podražitev bi v državni proračun priteklo dodatnih 270 milijonov evrov.

Minister za zdravje je povedal..

”Če dobimo ta sredstva, bomo v prihodnje poslovali brez deficita. Tako bi ohranili visoko kvaliteto in s tem tudi drago opremo in draga zdravila.”
Svoje je povedala tudi zdravnica Žanina Stanes, ki je opozorila:
”Smo priče naraščanja števila obolelih za rakom pljuč, grla in ustne votline, zaradi prekomernega uživanja alkohola pa spremembe v želodcu in na jetrih.”

Podražitev bo seveda prizadela veliko večino ljudi, kadi namreč že vsak četrti prebivalec Hrvaške. Letno pa odrasli Hrvat popije povprečno skoraj 13 litrov žgane pijače.
Bi se strinjali s takim zakonom tudi v Sloveniji?
Očitno bo spet postal popularen stari ”šverc komerc” iz socialističnih časov.