Zanimivosti

POZOR, PREVARA! Če dobiš ta SMS, ga takoj izbriši in ne nasedaj prevari!

V Sloveniji smo zasledili novo prevaro, tokrat vam spretni goljufi pošljejo kar sms sporočilo. V njem najdete povezavo do fotografije, katero naj bi vam nekdo poslal. To sporočilo morate takoj izbrisati.

Številke, s katere je bilo sporočilo poslano ne morete videte, tako da nikoli ne boste mogli ugotoviti, kdo stoji za poslanim sporočilom. Pri operaterju A1 so za spletni portal Zurnal24.si pojasnili: “Tovrstna SMS sporočila praviloma niso poslana s kakšne točno določene telefonske številke, ampak praviloma s kratke številke oziroma z alfanumeričnim nizom, npr. ‘InfoSMS’. Za alfanumeričnim pošiljateljem ni številke, ker je že v osnovi SMS sporočilo generirano z alfanumeričnim zapisom, v tem primeru ‘InfoSMS’. Največkrat se za takimi vrstami masovnih sporočil nahaja aplikacija in nikakor ne uporabnik,  Alfanumeričen pošiljatelj je lahko poljubno izbran. Vedno pa velja pravilo, da se v primeru, ko prejemnik ni naročil takega sporočila in/ali ga ne pričakuje, tako sporočilo izbriše.”

Problem nastane, saj takšne številke ne gre blokirati, saj sporočila ne prejmete iz neznane številke: “Če ugotovimo, da gre za neželena sporočila oziroma kako drugo obliko zlorabe, poskušamo v čim krajšem času najti način za blokado, ki v čim manjši meri vpliva na delovanje drugih storitev,” dodajo pri A1.

Običajno so tarče takšnih sporočil uporabniki vseh slovenskih mobilnih omrežij. Takšne zlorabe niso zelo pogoste, ko pa se zgodijo, so praviloma množične. “To pomeni, da v zelo kratkem času zelo veliko uporabnikov dobi taka sporočila.”

 

”Seveda je tovrstno obvestilo lažno, končen cilj pa je zvabiti uporabnika v SMS klub , ali pa je pri obisku prek brskalnika uporabnik preusmerjen na spletno stran, ki izkorišča procesorsko moč računalniškega sistema uporabnika, za sodelovanje pri rudarjenju kripto kovancev”

Torej, če prejmete takšno sporočilo, ga ne odpirajte in ga takoj izbrišite, saj vas lahko kar drago stane. Delimo to opozorilo naprej, med svoje prijatelje in družino. Hvala.

Vir: Viralko.si


Mogoče ti je všeč tudi: