Zanimivosti

ZVEZA POTROŠNIKOV razkrila: Toliko GOB je dejansko v gobovih juhah iz vrečk…

Splošno znano je, da imamo Slovenci zelo radi juhe. Poleg goveje in svinjske se včasih prileže tudi gobova.

Le redki Slovenci pa si jo pripravijo sami. Za to pa je verjetno tudi kriv hiter tempo življenja. Kdo pa ima čas vsak dan pripravljati svežo, juho iz domačih sestavin? Verjetno malokdo…

Najbolj preprosto in hitro pripravo nam omogoča juha iz vrečke, ki sploh ne zahteva kakšnih posebnih kuharskih veščin.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije pa so opravili primerjalno ocenjevanje dehidriranih gobovih juh iz vrečke z dodatkom jurčkov.

Rezultati so zaskrbljujoči.

Pregledovali so sestavine, največ pozornosti pa so namenili vsebnosti gob. Ocenili so tudi dodatek palmine maščobe in različne dodatke za okus, ki vsebujejo naravno prisotno glutaminsko kislino.

Noben izmed izdelkov, ki so jih primerjali, pa se ne more pohvaliti s prepričljivo količino gob. Delež gob se je, glede na navedbe na embalaži, gibal od dva do enajst odstotkov.


 

Pri ZPS so zapisali:

”Vsebnost gob v pregledanih juhah je zelo različna, zato priporočamo natančno branje sestavin. Najmanj gob vsebujeta obe juhi Maggi (le 2 odstotka), največ pa dve Knorrovi (gobova-jurčkova juha s čebulo vsebuje 10,5 odstotka gob, z jurčki in maslenkami pa 11 odstotkov).”

Dehidrirane juhe pa so tudi polne soli. S porcijo gobove juhe iz vrečke zaužijemo polovico še primernega dnevnega vnosa soli.

Nekateri proizvajalci pa za izboljšanje okusa in arome dodajajo tudi sladkor. Če je v izdelku prisotna še laktoza, se vsebnost sladkorja še nekoliko poveča. Z eno porcijo juhe lahko zaužijemo tudi do 6 gramov sladkorja.

V skorajda vse juhah (razen štirih) je prisotna tudi palmina maščoba, ki pa je sicer običajno navedena na začetku seznama sestavin. Ta nasičena maščoba pa je v veliki količini škodljiva za naše zdravje. Problematična pa je tudi z ekološkega vidika.

Oceno izdelkom so pri Zvezi potrošnikov Slovenije. znižali tudi na račun zavajajočih navedb. Izdelki Knorr se namreč oglašujejo s sloganom Dober okus daje narava, a vsebujejo arome, ekstrakt kvasa in dodane rastlinske beljakovine, gob pa je le 4,7 odstotka. Dober okus torej dajejo nepričakovane dodane sestavine, ki jih v domači juhi zagotovo ne bi uporabili.

Tudi sami radi kuhate gobovo juho iz vrečke? Tega raje ne počnite preveč pogost0.

Raje skuhajte domačo, iz naravnih sestavin, boste vsaj vedeli kaj je notri.

Delimo to opozorilo tudi med prijatelje in družino. Rezultati testa so zares pretresljivi…


Klikaj.si - Zabavni posnetki, zabavni video, smešni video, zabavne galerije, viralno

Zabavni posnetki, vsak dan doza zabavnih vsebin. Posnetki iz sveta zabave, viralni posnetki, posnetki iz sveta športa, zanimivosti, galerije zabavnih in zanimivih fotografij. Med prispevki se najdejo tudi DIY posnetki, domači posnetki iz Slovenije in sosednjih držav. Najdete nas na Facebooku in Instagramu.