Zanimivosti

ZANIMIVOSTI: Pred spanjem dajte pod odejo kos mila: Poglejte, kakšen učinek ima to!

Sindrom nemirnih nog je v Sloveniji zelo pogost, saj ga opažamo pri vsakem desetem človeku. Lahko je izjemno neprijeten in zaradi njega izgubite dragocene ure spanca. Gre za zbadanje, srbenje, ščemenje, napetost, trganje ali mravljinčenje, ki se najpogosteje pojavlja v mečih, pa tudi stopalih in stegnih. Čutite nepremagljivo potrebo po premikanju nog, da bi omilili nelagodne občutke.

Ti občutki se pri večini bolnikov pojavijo v postelji pred spanjem, zato težko zaspijo in so čez dan utrujeni. Ponoči, ko želimo zaspati, žal ne pride v poštev najlažja rešitev za olajšanje sindroma nemirnih nog – hoja. Težave pa so pri nekaterih prisotne tudi podnevi, ko je treba mirovati – v pisarni, med vožnjo (ko sami ne vozimo), v kinu, v čakalnici …


Za sindromom nemirnih nog trpi dvakrat več žensk kot moških. Pogosto je deden. Povezujejo ga s pomanjkanjem dopamina in železa. Včasih se lahko pojavi zaradi drugih zdravstvenih težav (npr. ledvične bolezni, sladkorna bolezen, revmatoidni artritis, težave z venami), vendar še vedno ne poznamo natančnega vzroka zanj. Tudi učinkovitega zdravila, ki bi delovalo pri večini bolnikov, še niso odkrili.

Ker sindrom nemirnih nog že tako dolgo bega znanost in bolnike, še toliko bolj preseneča preprosta rešitev, ki je pomagala že tisočim.

Verjetno ga imate že doma, drugače pa se odpravite v trgovino, kjer vas bo stal kakšen evro. Gre za kos trdega mila, ki ga pred spanjem postavite pod posteljo na mestu, kjer imate med spanjem noge.

Nekateri priporočajo, da milo položite kar pod rjuho (najprej ga zavijte v tanko tkanino ali nogavico). Vsakih nekaj tednov nato z nožkom odstranite zgornjo plast mila ali pa uporabite nov kos.

Klikaj.si - Zabavni posnetki, zabavni video, smešni video, zabavne galerije, viralno

Zabavni posnetki, vsak dan doza zabavnih vsebin. Posnetki iz sveta zabave, viralni posnetki, posnetki iz sveta športa, zanimivosti, galerije zabavnih in zanimivih fotografij. Med prispevki se najdejo tudi DIY posnetki, domači posnetki iz Slovenije in sosednjih držav. Najdete nas na Facebooku in Instagramu.