in

ZANIMIVOSTI: Veste, kakšne so sestavine tekočine, ki se uporablja za testiranje?

Testi za samotestiranje so v zadnjih mesecih postali del našega življenja.

Ste se kdaj vprašali iz česa je tekočina, v katero namočimo palčko?

Novinarji Slovenskih novic so se obrnili na Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Dejali so, da se sestava ekstrakcijske tekočine razlikuje.

”Točna sestava ekstrakcijske tekočine na navodilih za uporabo ni navedena, proizvajalec jo hrani v tehnični dokumentaciji. Prav tako se sestava tekočine od proizvajalca do proizvajalca razlikuje.”

Tekočina se v epruveti nahaja zato, da lahko med antigenom in protitelesom na testni ploščici poteče vezava.

Odrasli se seveda zavedamo, da tekočina ni namenjena vnašanju v telo in jo je treba zavreči.

Otroci pa so seveda lahko druga zgodba.

Klinična toksikologinja in doktorica farmacije iz Washingtona  Maryann Amirshah, je objavila svoje znanje in izkušnje.

Opozorila je, da tekočina vsebuje izjemno strupeno snov, natrijev azid, ki se med drugim uporablja pri proizvodnji zračnih blazin za avtomobile.

”Vedeti morate, da ekstrakcijska viala v številnih kompletih za hitre antigene vključuje kemično snov natrijev azid kot konzervans. Natrijev azid je brezbarven prah, brez okusa in vonja, ki se uporablja za polnilo kot polnilni plin v avtomobilskih zračnih blazin, za herbicid oziroma za škropivo pri zatiranju plevela

”Pri zaužitju lahko povzroči nizek krvni tlak, omotico, glavobol in palpitacijo. V hujših primerih se lahko pojavijo epileptični napadi, izguba zavesti in smrt.”

Po njenih besedah se v epruvetkah nahaja močan strup. Zaužitje že manjših količin bi lahko povzročilo zastrupitev. Količina natrijevega azida v kompletih pri hitrih antigenskih testov pa je na srečo dovolj majhna, da ne povzroča pretiranih skrbi.

Slovenske novice poročajo, da kot kaže, pri JAZMP ne vedo, kateri testi v Sloveniji bi lahko vsebovali natrijev azid.

Dejali so, da za za medicinske pripomočke velja na območju EU prost pretok blaga, v Sloveniji pa z dokumentacijo testov ne razpolagajo.

”Test je vpisan v državi članici EU, v kateri ima sedež poslovanja proizvajalec ali njegov pooblaščeni predstavnik, v primeru, da je proizvajalec testa iz tretje države, zunaj EU. V Sloveniji nimamo proizvajalca ali pooblaščenega proizvajalca testov, zato dokumentacijo ne razpolagamo.”

”Točna sestava ekstrakcijske tekočine na navodilih za uporabo ni navedena, proizvajalec jo hrani v tehnični dokumentaciji. Prav tako se sestava tekočine od proizvajalca do proizvajalca razlikuje.”

Če pride tekočina v stik s kožo ali očmi je treba snov nemudoma sprati. Proizvajalci hitrih testov med navodili še opozarjajo, da natrijev azid lahko reagira eksplozivno, če pride v stik s svinčevo ali z bakreno instalacijsko cevjo.

VIDEO: Koliko stane življenje v Nemčiji? Damir pravi: “Za hrano 800 €, 6 mesecev za avto…”

ZABAVNO: To je scena iz akcijskega filma iz Ugande, poglejte si te napete scene!